Domácí pochutiny, spojení pro dobrou věc a dobrá nálada. To je DOBROcukrárna.
Dobro a cukrárna. Dvě slova, která se už potřetí spojila dohromady a zpříjemnila pondělní den všem ve žďárském Teleflexu. Cukrářky a cukráři DOBROcukrárny napekli spoustu domácích dobrot, které prodávali ostatním pro dobrou věc. Úsměvy se v tento den nešetřilo a bylo možné je spatřit jak na spokojených tvářích cukrářek a cukrářů, ale také těch, kteří si pro něco sladkého i slaného k zakousnutí přišli a mohli si tak zpříjemnit svůj běžný pracovní den.
A co to DOBROcukrárna je?
DOBROcukrárna je především inspirativní charitativní projekt. Počáteční myšlenka se zrodila v žďárském oddělení Labellingu a spočívá v tom, že si skupina zaměstnanců připraví několik domácích dezertů a slaných pochutin a prodává je ostatním zaměstnancům, kteří si je můžou v průběhu celého dne koupit a přispět tak na dobrou věc. „Přestože se myšlenka DOBROcukrárny zrodila v oddělení Labellingu, bez velké podpory ostatních oddělení by to nebylo možné,“ dodává jedna z organizátorek Nela Večeřová.
Jak letošní DOBROcukrárna probíhala?
DOBROcukrárna začala hned ráno v prostorách jídelny. Na zájemce čekal velmi bohatý výběr domácích dezertů a slaných svačinek. Dobrovolníci z mnoha různých oddělení spojili své síly a napekli okolo třiceti různých druhů zákusků. K dispozici byly nejen známé klasiky, ale také nové druhy dezertů, zdravější varianty a zajímavé slané pochutiny. Od bábovek a různých dortů přes makronky a donuty až k dezertu Pavlova nebo mechovému dortíku. Nabídka byla široká a vybrat si mohl opravdu každý. Mlsalo se pro dobrou věc a už během dopoledne bylo skoro vyprodáno.
Kde DOBROcukrárna pomáhá?
V minulosti jsme s DOBROcukrárnou podpořili seniory a nízkoprahová centra pro děti a mládež. Díky té letošní se podařilo vybrat přes 18 000 korun, které věnujeme Oblastní charitě Žďár nad Sázavou na služby podpory duševního zdraví.
Letos se inspirovali i v Hradci
Ani v Hradci na sebe DOBROcukrárna nenechala příliš dlouho čekat a hradečtí kolegové si tak poprvé mohli také užít tuto charitativní akci s nepřenositelnou atmosférou. Celkem osm cukrářů a cukrářek se tu podílelo na pečení těch nejrůznějších dobrot. V nabídce nechyběly oblíbené cheesecaky, banánový chlebík nebo třeba red velvet sušenky. Bylo opravdu z čeho vybírat. První ročník DOBROcukrárny v Hradci byl úspěšný a vybralo se téměř 10 000 korun, které věnujeme Oblastní charitě v Hradci Králové jako příspěvek na sondu k přenosnému ultrazvuku pro Domácí hospicovou péči. Sonda umožňuje stanovit správnou péči o klienty v domácím prostředí, díky které je možné klientům lépe ulevit od bolestí, se kterými se v závěru života potýkají.
Na příští rok už se podle organizátorů hlásí další dobrovolníci, kteří chtějí být součástí této krásné akce. Můžeme se tak těšit na další ročníky a věříme, že i v Hradci si tuto tradici zamilují.
Moc děkujeme všem, kteří se na plánování akce podíleli a přispěli svými výbornými výtvory, a děkujeme také všem, kteří si přišli nakoupit a mlsali pro dobrou věc.